fredag 3 februari 2012

Fredagsinlägg om överraskningar

Tänkte börja fniss ahögt på kontoret dels när jag tänkte på något jag läste tidigare idag om burqan dels när jag kom att tänka på ett sätt en kompis brukar ge respons åt mig ibland när han tycker att nåt jag säger är lite out of the ordinary. Om vi börjar med burqan. jag skulle bara kolla upp för säkerhets skull att jag inte hade fått det om bakfoten att burqan faktiskt är det där plagget som inte tillåter ens att ögonen får synas. I samma veva fick jag reda på att kvinnor som går och täcker hela kroppen hela tiden lätt lider risk för D vitaminbrist. Jag hade aldrig tänkt på att den där klädfrågan kunde handla om vitaminbrist. Men det är ju logiskt, vi finöändare vet ju också att vi får mindre D vitamin under vintern. Sedan var det en kompis som ville påpeka att om man är tillräkligt rik i arabländerna (eller vad det nu är för regioner vi egentligen pratar om) så har man så stora ägor att kvinnorna kan gå utan sina heltäckande plagg tillsammans med andra kvinnor även om det kan finnas män på samma ägor. Fan! Tänkte jag, D vitaminbrist blir liksom en klassfråga! Inte för att det nu skulle vara den första eller allvarligaste hälsofrågan som varit en klassfråga men jag hade aldrig tänkt på shadoren, burqan i samband med sånt här.

Och sen från en sak till en helt annan på sätt och vis. En kompis som nyss komit hem från Karibien (efter att ha jobbat där en tid) ringde mig häromdan. Vi pratade om nåt och jag sade igen att jag ju inte har någon TV. Inget mer med det men när vi snackade om nåt man kunde kolla upp på facebook så var jag ju tvungen att säga att jag har inget nät hemma om du minns. "Missä sä oikein asut" sa han till svar. Hans ton går tyvärr inte att återge o text, men jag småler nog varje gång jag tänker på det där. Jag minns även från sommaren när den här samma kompisen sa, med den där samma förundrade tonen: "Perse paljaanako sä siellä olit?" Det här var alltså svaret på att jag hade sagt att jag hade chillat på skärgårdsklipporna men en annan kompis och hennes son en hel dag och bränt mig på röven. jag hade inte varit där med baken bar men hade missat att smörja mig med solkräm på vissa ställen som bikiniunderdelen inte täckte. Men den där alldeles förundrade tonen, jag önskar att jag kunde återge den för den är bara så bra. Jag kan skratta för mig själv en hel kväll bara för att han sagt "Missä sä oikein asut?"

Tänkte bara att det kan vara lika överranskande att inte ha TV och intenet där man bor mitt i Åbo som att man ju kan få D vitaminbrist för att den kulturella klädkoden är att du ska täcka din kropp. Det där med att saker överraskar en...

1 kommentar: